Sunday, January 3, 2010

Mungkin kita tak sedar disebalik nama nama watak kartun dalam siri yang memikat anak anak kita " POKEMONLihat sahaja gambar-gambar diatas, tentunya ramai yang kenal dengan watak kartun tersebut. Tidak lain dan tidak bukan, gambar-gambar diatas merupakan sebahagian daripada watak kartun pokemon. Sedarkah kita akan maksud Pokemon dan maksud nama-nama watak kartun di dalam cerita tersebut? Baru-baru ini, pihak Darul Nu'man telah menerima E-mail dari salah seorang yang bertanya tentang kemusykilan kartun Pokemon. Berikut adalah kandungan E-mail tersebut.

Ada satu perkara yang ingin dikongsi bersama. Saya tak pasti samada maklumat ni dah sampai ke pegetahuan ikhwah semua. Saya diberikan satu kertas yang menjelaskan tentang bahaya POKEMON. Antara kandungan kertas itu ialah beberapa makna binatang-binatang yang ada dalam cerita kartun tersebut. Perkataan-perkataan itu adalah dalam bahasa siryani ( lughah siryaniiyah).
Contohnya:POKEMON - Saya YahudiCHAR MAN DER - ALLAH itu lemah... (SUBHANALLAH! )PIKACHU - Jadilah seorang Yahudi..Terdapat beberapa lagi nama binatang dalam cerita pokemon yang membawa makna yang kufur dan jahat.Bagi sna, kalau sekadar cerita kartun pokemon ini dicipta oleh yahudi, itu boleh diterima. Sebab tidak semestinya kita menolak semua yang dicipta oleh orang kafir. Tetapi, kali ini terbukti bahawa Yahudi ada niat yang amat buruk tersembunyi di sebalik nama pokemon. Maka saya menyeru semua orang islam supaya menyebarkan maklumat ini dan bermula dengan diri sendiri dengan memulaukan kartun ini.
 
Dipetik daripada blog komuniti kpsp semabok perdana