Sunday, December 5, 2010

Pengesan DNA Babi Diguna Dalam Operasi Produk Halal

PUTRAJAYA, 24 Jun (Bernama) -- Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bakal menggunakan alat pengesan asid deoksiribonukleik (DNA) babi dalam setiap operasi penguatkuasaannya bagi menentukan produk yang dikeluarkan di negara ini atau diimport bebas daripada unsur haram.
Ketua pengarahnya, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata alat berkenaan yang dicipta oleh Institut Halal di Universiti Putra Malaysia, akan memberi kemudahan kepada pihak berkuasa dalam operasi pemantauan produk halal berbanding sebelum ini, yang melibatkan pelbagai pihak.
"Kita mengalu-alukan apa jua produk baru yang boleh mempermudahkan urusan penguatkuasaan dan pemantauan. Sebelum ini, kita memerlukan khidmat banyak pihak seperti Jabatan Kimia bagi mengesahkan sesuatu produk itu bebas daripada unsur haram atau tidak.
"Penciptaan alat ini merupakan sesuatu yang dibanggakan kerana ia menyumbang kepada integriti halal bukan sahaja di Malaysia malah di seluruh dunia," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Badan Pensijilan Halal Luar Negara sempena Pameran Halal Antarabangsa Malaysia 2010 Ke-7 di sini Khamis.
Wan Mohamad berkata alat itu, yang mampu mengesan DNA babi dalam tempoh kurang daripada satu jam, turut diperkenalkan kepada badan-badan pensijilan halal luar negara.
"Kita serah pada budi bicara pihak berkenaan. Kita hanya memberi maklumat supaya ia turut memberi kemudahan dalam urusan pemantauan mereka," katanya.
Badan Pensijilan Halal Luar Negara merupakan badan pengesahan halal yang dilantik dan diiktiraf oleh Malaysia bagi mengesahkan status halal daging dan produk yang akan dieksport ke negara ini.
Jumlah keseluruhan badan pensijilan halal yang telah dilantik dan diiktiraf oleh Jakim ialah 29 dari 23 negara.


Penulis:Boleh berjaya ke?????

LAGI BARANGAN HARAM


KESEMUA YG DI ATAS ADA MENGANDUNGI LEMAK BABI/KHINZIR.


JAKIM telah menghantar surat pada semua retailer supaya tutup tanda

halal pada produk tersebut.

"Narcissus" is an established and well known brand associated with high quality China canned food and seasoning such as whole mushrooms, asparagus spears, lychees, spiced pork cubes, stewed pork chops etc. The range of "Narcissus" food products, which is very well demanded in many parts of the world, include :

Canned Meat

Canned Seafood

Canned Fruits

Canned Vegetables

Seasonings

di atas adalah barang2 keluaran narcissus.

Penulis: tidak habis-habis cubaan pihak tidak bertanggungjawab menyalahguna status halal...kita sebagai umat islam jangan main bantai je kalau makan....check dulu...gunakan masa sebaik mungkin untuk fikir makanan tu halal atau tidak