Sunday, September 2, 2012

PANDUAN MAKAN CARA SUNNAH RASULLULAH S.A.W

Nabi SAW pernah bersabda ; “Barang siapa yang mengikuti sunnahku, bererti dia cinta kepadaku. Dan barang siapa yang cinta kepada ku, maka akan masuk syurga bersamaku

Apa keuntungan itu?


1. Pahala yang berlipat ganda

2. Keberkatan     1. Cara duduk ialah seperti duduk tahiyat awal tapi lutut kanan dinaikkan. Posisi duduknya ialah peha/lutut kanan dinaikkan manakala kita duduk pada bahagian kaki kiri   Posisi ini dapat memberikan keselesaan pada perut dan ia menjaga keseimbangan komposisi ruang dalam perut kepada 3 bahagian. Iaitu 1/3 ruang adalah untuk makanan, 1/3 untuk udara dan 1/3 lagi adalah untuk air.

2. Makan menggunakan tangan. Bukan guna sudu / garfu, bukan guna chopstick. Tetapi guna tangan kanan. Ada kajian membuktikan bahawa, pada tangan / jari kita ni, ada enzim yang 10 kali ganda lebih banyak dari enzim yang ada dalam air liur. Enzim ini berguna untuk mencerna makanan.

3.    Makan dengan menggunakan 3 jari.Memang susah nak praktikkan benda ini tetapi kita ikut sunnah rasullulah menjamah roti dan kurma sebagai contoh mudah..   4. Apabila nampak makanan, disunatkan baca doa “Allahumma baariklana………”

5.    Sebelum makan, disunnahkan untuk basuh kedua belah tangan dan juga berkumur-kumur   6. Sebelum menyuapkan makanan ke dalam mulut, sila baca doa “Bismillahiwa’ala barokatillah“

7. Lepas makan, kita disunnahkan untuk menjilati jari-jari kita yang digunakan untuk mengambil makanan tadi. Hikmah kepada perbuatan ini, kandungan enzim yang ada pada tangan / jari kita tadi akan makin cepat bercampur dengan makanan dan seterusnya memudahkan proses pencernaan.   8.    Makan dalam satu dulang yang sama secara berjemaah. Sebenarnya cara ini akan meningkatkan rasa sayang terhadap sesama kita   9.    Makan ketika lapar, berhenti sebelum kenyang.   Bagi penulis ini adalah sunnah yang senang diikuti sebab kalau kita nak buat sunnah lain seperti ketika solat dan puasa memang payah nampaknya..makan je la yang paling senang..sambil makan dapat pahala.insyallah..