Monday, August 6, 2012

STATISTIK ORANG ISLAM DI MALAYSIA

1. 50% sahaja umat islam di Malaysia memiliki Al-quran di rumah dan hanya 5% membacanya dan 1% lagi membaca tafsirannya
2. 80% umat islam memliki ASTRO decoder dan hanya 5% menonton ASTRO OASIS3. 70% umat islam tertarik dengan perkara yg membawa kepada "Karnival" atau unsur yg membawa kepada hiburan4. 50% menyokong program seperti Akedemi Fantasia, Tomtombak, Mentor dan rancangan yg seumpamanya5. Hanya 10% umat islam dari satu taman perumahan yg membantu masjid atau surau di sebuah kawasan6. Hanya 20% yg menghantar anak-anak mereka ke sekolah agama7. 80% remaja hari ini tidak reti atau tidak pandai mengaji8. 90% remaja atau kaum wanita suka berseluar panjang dan memakai T-Shirt9. 80% pasangan baru yang belum berkahwin akan menonton wayang setiap bulan di panggung wayang10. 95% umat islam tidak pernah mencari atau pergi ke kelas mengaji untuk mendalami ilmu agama islam itu sendiri11. 95% wali kepada pengantin perempuan tidak tahu syarat-syarat sah mewalikan anak mereka dan 99% bapa menyerahkan pernikahan anak mereka kepada berwlikan imam12. 100% anak-anak islam bawah 12 tahun cenderung kepada kartun seperti Ultraman, Mask Rider, Digimon, Pokemon dan banyak lagi kartun seperti ini yang unsurnya merosakkan minda13. 50% umat islam adalah kaki botol dan minum arak14. 50% pasangan yg telah berkahwin dan dan mempunyai anak mengaku mempunyai hubungan sulit dengan perempuan lain dan mempunyai tabiat melanggan pelacur

15. 90% cenderung kepada keduniaan dengan ingin memliki rumah mewah, kereta mewah dan duit yg banyak16. Hanya 30% umat islam lelaki menunaikan solat Jumaat pada setiap minggu17. 3% umat islam menunaikan solat suboh secara berjemaah di masjid atau surau setiap hari18. 90% umat islam tidak ambil tahu tentang soal kejiranan atas konsep tidak suka jaga tepi kain orang19. Hanya 10% umat islam yang akan membantu saudaranya yg lain terutamanya dalam soal duit20. Dan hanya 1% sahaja umat islam yang mengetahui Sifat 20 dalam ilmu ketuhanan21. 90% umat islam percaya, faham, berkehendak, terikut-ikut kepada benda yang Tahyul, pelindung diri, pelaris business, tarik duit, seri muka, kebahagiaan rumah tangga, santau, pukau dan semua elemen yg menjuruskan kepada Syirik kepada ALLAHSaya paparkan semua statistik di atas usaha untuk menyedarkan diri saya sendiri dan saudara saudari tentang betapa kroniknya kefahaman islam di negara kita sendiri hari ini. Dari peratusan yang tinggal berapakah yang boleh digolongkan kepada "orang muqmin" dan berapakah yang boleh digolongkan sebagai "Makhluk"


Sama-samalah kita buat kiraan untuk diri kita sendiri,


Yang paling penting, selepas kiraan dibuat, adakah kiraan itu dapat menyedarkan dan mendekatkan kita dengan ALLAH S.W.T?

Wallahua'alam


Semua statistik adalah dari perangkaan JAIM, JAIS, sekolah pondok, stesen TV, mahkamah syariah, kementerian pelajaran, dan kementerian perpaduan penduduk.ISTIQAMAH

SELEPAS PENULIS MENGAMBIL KEPUTUSAN MEMBUAT SOLAT ISTIKARAH MALAM TADI, PENULIS MEMUTUSKAN UNTUK TIDAK MENUTUP BLOG INI CUMA DITUKAR KEPADA BLOG YANG MEMBINCANGKAN PERKARA-PERKARA MENGENAI AJARAN ISLAM KITA SAHAJA.

PENULIS TELAH MENGWUJUDKAN BLOG PRO KERAJAAN BARU YANG TELAH DILANCARKAN PADA DUA HARI YANG LEPAS

" TIADA WANG, TIADA JAWATAN" TIADA POPULARITI"