Wednesday, February 9, 2011

LAGI KES LOGO HALAL JAKIM DISALAHGUNA...


Petaling Jaya


Selangor

25 Nov 2010

11 pagi

Banyak lagi foto-foto menyusul

Ini adalah butiran kes di bawah. Entry ini khas buat renungan anda di hari Jumaat yang mulia ini.

Kali ini, satu lagi taktik mengelirukan umat Islam berjaya dibongkar.

Sebenarnya, ianya berlaku tanpa disedari oleh orang Islam kerana logo halal Jakim sebenarnya mempunyai nilai yang komersial yang amat tinggi sehingga mampu membuatkan peniaga mengaut keuntungan.

Kes yang dipaparkan ini menunjukkan , pelbagai alasan boleh diberikan oleh peniaga untuk cuba melepaskan diri dari tindakan undang-undang.


Perhatikan betul-betul logo Halal Jakim pada minuman Nescafe di papantanda itu.Tiada yang salah pada logo itu, malah Nescafe memang mempunyai kelulusan sijil Halal sejak sekian lama.


Lihat juga logo Halal Jakim pada susu dipapantanda itu – ia juga tiada kesalahan pada logo itu, kerana produk itu memang mempunyai kelulusan yang sah dan diperakui


Bagaimana pula udang itu?Siapakah pemilik udang itu, atau udang itu atas jenama apa?


Benar, udang boleh dimakan, hatta tanpa logo halalpun, kita tahu udang bukan haiwan yang haram dimakan.


Apabila ditanya, mengapa logo halal diletakkan pada Nescafe itu?


Jawapannya amat mudah , kanak-kanakpun boleh menjawab – sebab Nescafe memang disahkan halal oleh Jakim, maka logo halal diletakkan di situ.


Namun, apabila diajukan soalan – abistu, udang tu macamana? Apa jenama udang itu?


Anda masih tak faham maksud saya?


Maksudnya di sini – anda telah menggunakan logo halal milik pihak lain, tetapi di masa sama, anda memanipulasi logo itu untuk kepentingan anda.


Sekali imbas, tiada yang salah.


Tapi tahukah anda, dengan logo halal itu diletakkan di situ, seolah-olah memberikan gambaran kepada pengguna Islam, bahawa restoran anda mempunyai sijil halal malah tanpa ragu-ragu, datanglah menjamu selera di sini.


Masih tak faham? Suka hatilah, kerana ia memerlukan hati dan deria yang tajam untuk memahami maksud yang tersurat dan tersirat ini.


Seorang warga emas merangkap pesara sebuah syarikat swasta, sempat saya tanya (beliau enggan dirakamkan fotonya).


Dia mengakui, telah makan dan minum di restoran ini sejak bertahun-tahun lalu.


Semuanya kerana logo halal yang dipaparkan pada papantanda itu, sekaligus membuang rasa curiga dan was-wasnya untuk makan.


Akhirnya, setelah menyedari taktik itu, setelah kehadiran pihak berkuasa semasa serbuan ini, dia tidak akan lagi menjejakkan kaki di sini.


Restoran ini begitu maju, malah amat terkenal terutama kepada penduduk sekitar Petaling Jaya.


Dianggarkan, separuh dari pelanggannya setiap hari adalah orang Melayu, berugama Islam.Tidak pernah yang meletakkan perasaan curiga pada operasi restoran ini.


Namun, apabila sudah terang lagi bersuluh, ada yang tetap membutakan mata, hati dan perasaan untuk tetap menjadi pelanggan di sini.


Apakah yang terang, apakah yang lagi bersuluh itu?


Pemilik restoran ini sudah terang-terang bukan berugama Islam.


Kesemua pekerjanya juga bukan berugama Islam.


Malah difahamkan, sebahagian besarnya, bukan warganegara Malaysia.


Sebarang pengesahan sijil halal Jakim juga, tidak ada ditampal di mana-mana bahagian restoran ini.


Ya, restoran ini tidak menjual sebarang makanan berasaskan babi dan tiada juga arak.


Tetapi ia bukanlah sebagai sebab dan musabab untuk tidak menerangkan yang ada di depan mata.


Pemeriksaan juga menemui perkara ini – restoran ada memiliki sijil halal, tetapi dari pihak swasta yang sememangnya tidak pernah diiktiraf oleh Jakim @ kerajaan.


Mau tau lagi ? Sijil itu pula telahpun tamat sejak setahun lalu.
Atas kesalahan itu, pemilik dikenakan tindakan di bawah Seksyen 15 (1) Akta Perihal Dagangan 1972 yang boleh membawa hukuman maksimum sehingga RM250,000 jika sabit kesalahan.Dan semua logo-logo Halal itu diwajibkan tidak lagi dipamirkan di premis ini.


Ataupun, perlukah anda menyalahkan pihak berkuasa, Jakim, media atau ondscene, akan isu seperti ini, dan terpaksa saya padamkan lampu supaya anda tidak lagi perlu bersuluh – redah sahajalah apa yang ada di depan mata.


Mujurlah ada hamba Allah yang tergerak hati membuat laporan yang menjurus kepada risikan dan siasatan sehingga terbongkarnya perkara ini.


Jadi, adakah masih ada yang tidak faham akan taktik ini dan juga apakah sebenarnya peranan kita sebagai pengguna Islam untuk menjauhkan perkara sebegini?


Perlukah kita menyalahkan 100 peratus kepada peniaga sedangkan memang itu tugas peniaga untuk memperdaya anda yang sudah lama lalai dalam bab-bab ini, sebaliknya sibuk menyalahkan pihak lain.


Sebab itu, saya berani mengatakan, kita kena salahkan diri sendiri dahulu sebelum menuding jari kepada pihak lain.


Dalam teori ekonomi ianya ibarat DD = SS (Demand = Supply


Atau dalam bahasa mudah, tiada Permintaan, tiadanya Penawaran.
Soalan saya:


1- Perlu sangat kah saya dedahkan nama restoran ini – sedangkan anda sebenarnya tidak perlupun datang ke sini kerana bersepah lagi restoran yang tidak diragui statusnya untuk menikmati hidangannya.


2- Bagaimanakah status ayam dan puyuh ini? Adakah ia diperolehi dari sumber yang sah dan disembelih dengan cara Islam, atau?…3-Bersebelahan restoran ini, terdapat sebuah lagi restoran India, yang tiada sebarang logo halal. Tiada pelanggan Islam datang menjamu selera di situ. Mengapa?…Operasi ini diketuai Penolong Pengarah Hub Halal Jakim, Ustaz Mohd Amri Abdullah bersama anggota dan pegawai Jakim dan KPDNKK Selangor.


Entry ini selesai disediakan pada Jumaat, 26 Nov 2010, jam 3.35 pagiDIPETIK DARI E-MAIL : wan_pzm@yahoo.com ada sebarang mengenai halal haram bolehlah diemailkan ke e-mail tersebut

HATI-HATI TEH TARIK ADA LEMAK BABI

Name: E471 Category: Emulsifier Status: Depends Description: Manufactured from glycerin (see E422) and fatty acids, these are normally obtained from hydrogenated soya bean oil and as such may be genetically modified but the source maybe of animal origin aswell hence one must read the packaging to confirm suitable for vegetarians. Used where the foaming power of egg protein needs to be retained in the presence of fat and in baked goods as an 'anti-staling' agent where it prevents the loss of water from starches. Allegedly the most commonly used emulsifier in the food processing industry, it can be found in, amongst other foods, Black Forest gateau mix, cakes, hot-chocolate mix, aerosol creams, shaped crisps, quick custard mix, packet dessert topping, dehydrated potato, sponge puddings, sterilised, pasteurised and UHT cream, low-calorie cream and pasteurised low-fat cream, margarine and low fat spreads, and ice cream.
Name: E472e Category: Emulsifier Status: Depends Description: Consists of mixed glycerol esters of mono and diacetyltartaric acid and fatty acids of food fats prepared from esters of glycerol (see E422) with tartaric acid (see E334). It is made by the interaction of diacetyltartaric anhydride and mono and diglycerides. Its main use is as a dough conditioner in yeast raised bakery products such as bread although it also finds use in hot chocolate mix, gravy granules and frozen pizza.


http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php?txtKeyword=471&selSearchType=ecodes&btnsubmit=Search