Thursday, May 26, 2011

Luahan hati pengguna minyak-fakta atau auta-nilaikan



EMEL 1


Sukatan berbeza antara stesen minyak...

Assalamualaikum....

Saya nak tanya la kan ....adakah benar khabar yg saya dengar, bahawa sukatan minyak ni berbeza di antara stesen atau ini adalah satu strategi untuk menjatuhkan stesen minyak yg tertentu???


tgk komen kawan2 saya ye...


"mengikut ckp lecturer aku (bekas engineer perodua bahagian QC)..ada seorang supplier yg selalu hantar brg kat perodua..supplier ni selalu calibrate meter sukatan stesen2 minyak ni...dia kata minyak petronas paling tak betul suktan dia..mmg tak menepati suktan yg ditetapkan.. kita ni nk banggakan barangan buatan malaysia ...tp macam kena tipu...korang rasa tertipu tak?"


EMEL2

" cuba hangpa cari 5 botol air mineral yg sama bentuk dan saiz. lepas tu hangpa p tiap-tiap jenama stesen minyak di malaysia ,petronas, shell, BHP, mobil dan esso. tiap tiap jenama minyak hangpa isi rm1. balik di rumah susun ke semua botol tersebut. hasilnya, botol berisi minyak petronas paling sedikit.paling banyak di esso, yang lain balance. macam mana boleh jadi begitu?? aku dah buat ujikaji ni 3 kali.hasil tetap sama. bila aku isi minyak petronas cepat benor habis?berbanding minyak yang lain. kenapa dan mengapa?? ?? teman pun tak tau nak jawab !!!!!!"
EMEL3

Boikot minyak Petronas.. - Penipu


Wahai warga Malaysia sekelian.. Hebahkanlah cerita benar ini kpd rakan2 anda sekelian mengapa perlu boikot minyak Petronas..


Sebenarnya semua warga Malaysia kena tipu dengan dasar kenaikan harga minyak ni.. baru2 ni kenaikan harga minyak sebanyak RM0.78. Tinggi tuuuuu.. Mengapa kita perlu menaikkan harga minyak setinggi tuuuuuuu.. Haaaaaa ini lah yang warga Malaysia tak tahu.. Sebenarnya kita ni duduk je Malaysia .. tapi minyak yang kita cari gali di Trengganu & Sarawak tu, kita tak penah pakai pun.. Minyak yang kita gali tu ialah minyak Gred A.. Diulangi Minyak Gred A.. semua minyak tersebut dijual keseluruhannya keluar negara.. jadi Petronas telah beli pulak minyak gred C.. Diulang Gred C.. untuk digunakan di Malaysia dan diletak logo Petronas..


Dalam kajian oleh syarikat2 kereta yg BUKAN KERETA NASIONAL, bahawa minyak petronas ini adalah minyak paling kotor sekali maklumlah minyak gred C. (Kawan saya yg mahir dlm bab pengendalian enjin kereta mengesahkan minyak Petronas terlalu banyak karbon dan tak elok utk enjin - ini fakta)

Minyak yang paling bersih adalah minyak Caltex @ Mobil/Esso @ Shell. Mengapa minyak tersebut lebih bersih??? Sebab minyak tersebut adalah dari gred B.. Inilah yg rakyat Malaysia tak tahu.. kenaikan harga minyak disebabkan kenaikan harga minyak dunia yang dikawal oleh US yg mana setong hampir mencecah USD 130.00.. Semua orng tertanya-tanya mengapa kita negara pengeluar minyak kena mengikut harga minyak dunia kan . Itu lah antara sebab2 nye.. Untuk pengetahuan anda semua... semasa kenaikan harga minyak dari RM 1.62 kepada RM 1.92 anda pasti pernah menerima E-mail yang mengatakan "isilah minyak petronas ramai-ramai. Jika semua rakyat malaysia isi minyak petronas, harga minyak tidak akan naik".. Semua e-mail tersebut adalah mengarut. Anda semua kena tipu.. Minyak tetap naik jugak kan .. Sebenarnya yang untung paling besar adalah sebahagian orang2 besar kat atas tu dan org2 yang bekerja dengan petronas.. sebab bila reramai isi minyak petronas, makin besar lah untung petronas.. bila makin besar untung.. makin besar lah bonus yang orang2 petronas dapat.. Tahun lepas sahaja bonus org2 petronas dapat antara 6-13 bulan bergantung pada perkhidmatan.. Tapi yang petronas istihar ialah 2 bulan bonus sahaja...Bonus yang selebihnya diletakkan atas nama saguhati.. Dahsyat betul diaorg menipu rakyat.. mengambil untung dari hasil perut bumi yang ALLAH bagi tanpa mengagihkan sama rata kepada rakyat.. Cerita ini bukan rekaan tetapi cerita ini aku perolehi sendiri dari abg ipar aku yg bekerja di KLCC. Dia yg menguruskan sendiri Jualan minyak Gred A kita keluar dan membeli Minyak Gred C untuk di pakai di Malaysia .. masa aku dengar dia bercerita menyirap jugak darah aku bila dia cakap "bonus aku tahun ni 9 bulan (masa tu tahun 2007) "dah la gaji dia rm 6+++.. Siapa yang keja kerajaan tahun 2007 mana ada bonus.. Pasal Peraduan Car Craze.. Yang menang tu semua org yg senang2 dan ada contribute dgn petronas.. apa salahnya kalau petronas kurangkan harga minyak RM 0.20 keee tapi takde pertandingan Car Craze.. Semua rakyat dapat rasa.. ni tidak.. dahla jual minyak gred C, pastu nak tarik ramai orang isi minyak petronas dengan peraduan mcm tu.. aku bukan nak kondem petronas tetapi aku rasa terkilan ditipu buta2 dengan cara demikian.. Selama ni aku isi minyak petronas nak support produk Malaysia .. tetapi setelah aku tahu aku terus betukar ke minyak @ Mobil/Esso dan sekarang ni sudah 7 bulan aku tak isi minyak petronas. dan aku dapat rasakan minyak tersebut lagi menjimatkan...


So lepas ni terpulanglah pada korang semua sama ada nak percaya atau tidak.. kalau x yakin sila buat ujikaji sendiri seperti EMEL 2 di atas..

Sekian, terima kasih


PENULIS:BAGI PENULIS SENANG JE..KALAU FAKTA DI ATAS BETUL ELOKLAH KERAJAAN AMBIL TINDAKAN SEGERA SEBAB DAH KES MENIPU HAK RAKYAT.DAH LA KRONI2 PUN SAPU BANYAK PROJEK(MAAF LA TEGUR TETAP TEGUR WALAUPUN PENULIS ORANG UMNO:( JANGAN TERJALAK LAGI MENGUNDUR

2 comments:

Anonymous said...

Salam saudara,

Saya pengusaha stesyen minyak untuk beberapa syarikat minyak. kenyataan mengenai jumlah kandungan itu tidak benar. jika benar, FOMCA tentu akan mendakwa syarikat itu.

Semasa saya melawat kerteh terengganu baru-baru ini. saya mendapat fakta bahawa, di malaysia PETRONAS ada 2 loji penapisan, di terengganu dan melaka. Di terengganu loji ini hanya boleh memproses minyak dari terengganu sahaja(light sweet crude oil) berkapasiti 49ribu tong sehari. Dan di melaka, boleh memproses 100ribu tong minyak malaysia(light sweet) dan 100 ribu tong minyak dari luar(sour).

Dan di loji penapisan terengganu, kalau kita perhatikan, banyak juga lori2 selain petronas load minyak dia dari kilang masuk dalam lori. jadi minyak yang digunakan oleh PETRONAS, SHELL, ataupun ESSO adalah minyak yang sama, yang membezakan hanyalah adictive atau formula.

Saya rasa email2 tersebut adalah kemarahan penduduk tentang kenaikkan harga minyak dan faktanya banyak tidak benar. tiada kesahihannya.

SHAHRIAZWAN_HPA said...

penulis:terima kasih atas semua komen...