Tuesday, January 3, 2012

ISU GARDENIA-SIAPA YANG BERSALAH..PPIM???

Dipetik dari wan_pzm@yahoo.com
penulis :Shahabudeen Jalil

sila klik untuk imej besar

Segalanya mula diketahui oleh orang ramai apabila satu artikel disiarkan di laman website PPIM (Persatuan Pengguna Islam Malaysia) yang mendakwa Cina Boikot Melayu baru-baru ini.
Ini adalah jawapan dari Gardenia yang nampak lemah dan terlalu UMUM. Siapa yang dimaksudkan pun tidak diketahui ? Apa isunya ? Orang yang baru mengikuti isu ini pasti akan menjadi lebih keliru. Mungkin juga ini satu publicity stunt. Publicity stunt adalah sesuatu tindakan yang dibuat dengan sengaja untuk menarik perhatian orang ramai. Ia boleh jadi dengan cara negatif atau positif. Yang peting, orang memberi perhatian dan jualan akan meningkat.


Dalam artikel Cina Boikot Melayu itu tadi, PPIM seperti biasa mendakwa tanpa sebarang bukti yang kuat bahawa orang Cina mula untuk memboikot roti Melayu iaitu roti Gardenia . Bukti yang ada hanyalah screenshot Facebook seseorang individu. Jika nak digunakan itu sebagai bukti, pelbagai lagi dakwaan yang dibuat di facebook.

komen penulis :siasat sebelum sebarkan.kalau benda yang disebarkan itu tidak betul boleh menjadi fitnah..orang islam seharusnya menyokong perniagaan orang islam sesama ummah

Saya tahu sedikit sebanyak mengenai kisah antara Gardenia dan PPIM ini. Tujuan saya menulis ini adalah kerana saya merasakan adalah tidak adil untuk sebarang syarikat yang dijatuhkan dengan bukti yang tidak cukup oleh sesiapa yang tidak berautoriti.PPIM dan Gardenia telah lama berkerjasama untuk kebaikan dan untuk menyerang musuh Gardenia. Ini semua bermula pada tahun 2002 apabila dalam kempen boikot barangan Amerika, PPIM pada waktu itu telah meletakkan Gardenia sebagai salah satu barangan yang perlu diboikot. Alasan mereka adalah Gardenia dibungkus dengan jalur bendera Amerika Syarikat. (cuba tengok bungkusan plastik roti Gardenia, anda akan memahaminya).

 
Selepas itu Gardenia menghubungi PPIM dan menerangkan bahawa Gardenia ini mempunyai pegangan saham syarikat Muslim Bumiputera seperti Bernas. Dan Gardenia bukan syarikat milik Amerika Syarikat. Perhubungan mereka terjalin dan pihak PPIM pula menerima penajaan daripada pihak Gardenia. Banyak program-program yang baik PPIM yang ditaja oleh Gardenia. Saya tidak tahu niat Gardenia pada waktu itu. Mungkin ada udang di sebalik batu, mungkin tidak.


Penulis : penulis ini cuba menyerang PPIM nampaknya..PPIM ditubuhkan untuk menjadi telinga kepada JAKIM bahagian Halal mengenai cubaan sesetengah syarikat yang cuba menggunakan sumber bahan mentah tidak halal(bukan sekadar b*** sahaja).PPIM sekadar menjalankan tugas(memang banyak pun bahan makanan tidak halal di malaysia sewaktu penulis aktif dalam isu halal haram cuma masyarakat tidak percaya.nak bukti dan fakta sendiri siasat..kebanyakan premis milik islam dan bukan islam tidak menepati syarat lesen halal-bukan sahaja bahan makanan itu tetapi kawasan persekitaran juga mesti bersih..itu pun terkandung dalam syarat halal haram juga..kebanyakan premis yang akan diperiksa jakim akan berpura-pura mengamalkan kebersihan ketika diperiksa namun di belakang lain pula jadinya..realiti...Setelah Gardenia dan PPIM mula menjadi semakin rapat. Pakatan ini digunakan oleh PPIM untuk mendapatkan penajaan daripada Gardenia, manakala Gardenia pula menggunakan kesempatan ini untuk menggunakan PPIM menyerang saingannya.Maka bermulalah episod penyebaran berita bahawa roti High5 mengandungi lemak babi dari Jerman (ada yang mengatakan dari Israel). Setelah tersebar ke internet, berita ini merebak bagaikan api yang ditiup oleh angin ribut di internet. Sudah tentu jualan syarikat High5 akan jatuh merudum. Masyarakat kita tidak perlu bukti. Hanya satu sebaran sms seperti “Ada seorang Ustaz kawan aku dari Terengganu kata, roti High5 ada lemak babi dari Jerman”. Ini sudah cukup.Pada episod kedua pula, PPIM membuat penyerbuan ke atas kilang High5. (Sedangkan PPIM tidak mempunyai sebagai autoriti untuk menyerbu sebarang premis. Mereka ini hanyalah satu persatuan biasa. Mereka bukan mana-mana Jabatan Kerajaan). Penyerbuan ini divideokan dan disebarkan sekali lagi.Kali ini adalah pukulan yang sangat kuat. Walaupun selepas itu High5 membalas dengan membawa Ustaz Hassan Din ke kilang mereka. Berikut kenyataan akhbar Ustaz Hassan Din.‘‘Saya telah melawat kilang roti ini di Nilai, Negeri Sembilan apabila mendapati maklumat yang tersebar sebelum ini mengatakan kononnya roti keluaran syarikat ini menggunakan minyak babi dalam ramuannya adalah tidak benar.‘‘Kekeliruan ini juga dipercayai sengaja diada-adakan pihak pesaing. Jadi, sekarang sudah terbukti tiada lagi keraguan mengenai status halal roti keluaran Silver Bird Group ini,’’ katanya. (sumber : Utusan Malaysia)

Roti High Five digantung lesennya bukan disebabkan oleh kandungan minyak babi dalam rotinya tetapi kawasan persekitaran kilang yang kotor yang menjadi faktornya(sayangnya video yang memaparkan lawatan jakim ke kilang milik silverbird telah padam dalam komputer penulis sebab kena virus-sejak tu tak beli roti keluaran silver bird-tabung haji ada syer dalam syarikat ini-ada pendeposit marah mengenai perkara ini..


Namun apabila kredibiliti sesuatu syarikat seperti high5 dijatuhkan, adalah hampir mustahil untuk mengembalikannya semula ke tahap asal walaupun diambil ustaz setinggi mana pun untuk membuat kenyataan.Episod Baru Gardenia dan PPIM ?Episod terbaru ini pula adalah mungkin pakatan baru pihak PPIM dengan Gardenia untuk menghancurkan pesaing baru mereka roti Massimo pula

Contoh isu lain yang dimainkan oleh PPIM secara tidak bertanggungjawab
1. Isu Ubat Gigi Halal keluaran Muslim . Isu ini dimainkan untuk menjatuhkan Colgate dan menaikkan nama Ubat Gigi Mukmin, kononnya ini adalah produk keluaran orang Islam. Namun ini tidak tepat kerana kilang membuat ubat gigi Mukmin adalah American Lion Toothpaste Manufacturing Sdn Bhd, sebuah syarikat bukan Islam. Baca lanjut di Dewa Kebaikan..

penulis : isu ini dimainkan semasa Penulis aktif sebagai ahli HPA industries.apa yang diketengahkan adalah bahan yang terkandung dalam ubat gigi colgate yang mengandungi bahan yang merosakkan gigi dan anggota mulut (x salah PFC@PVC).namun isu itu sudah selesai di mana colgate sudah mengeluarkan bahan tersebut dalam produk mereka seperti yang terkandung dalam iklan mereka sebelum ini di televisyen.2. Isu Sosej Babi – Pada mulanya PPIM mendakwa sarung sosej yang digunakan ada mempunyai unsur babi (rujuk berita ini pada 15 mac 2005). Asas dakwaan mereka mudah, sarung itu tak ada sijil halal, jadi mesti diperbuat dari babi. He he he.

Penulis :Isu ini agak panas dahulu bukan sahaja oleh PPIM tapi oleh persatuan pengguna yang lain terutamanya dari Persatuan pengguna pulau pinang..isu yang dibawa adalah adakah sarung sosej yang digunakan datang dari mana? penulis selidiki daripada beberapa web yang mengatakan sarung sosej diperbuat daripada binatang atau tumbuhan..isu yang timbul sarung sosej itu diperbuat daripada sumber dimana? kalau binatang daripada binatang mana.tidak kira la daripada mana sebagai umat islam kita seharusnya berhati-hati dengan pemakanan kita..Selepas 2 minggu, Kementrian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Penggunakan mengeluarkan kenyataan bahawa sarung sosej ini BEBAS dari unsur babi. (Rujuk sini)

Penulis : Maaf la...Penulis kurang percaya dengan kenyataan KDN kerana terdapat beribu-ribu produk di pasaran kerana satu produk boleh dikatakan semuanya halal..Apa jadi pada perniagaan yang difitnah sebegini ? Mereka akan jatuh merudum. Masyarakat umum tidak perlukan bukti dan fakta untuk mempercayai sesuatu. Cukup sekadar sebaran sms atau email seperti yang “didengar daripada PPIM”.Jadi apa yang penting dalam perniagaan adalah sama seperti politik, yang penting hanyalah PERSEPSI.Kita tunggu apa episod seterusnya…Sekian, terima kasihShahabudeen Jalil

Nasihat kepada penulis di atas kita sebagai umat islam seharusnya peka dengan isu sensitiviti umat islam.Jangan la kita suka-suka nak ban mana-mana institusi islam yang bertanggungjawab menjalankan amanah tugas mereka..penulis dah lali dengan masyarakat yang suka backing negative jabatan agama dari backing positive seperti juga isu serbuan JAIM di damansara tidak lama dahulu.produk halal tanggungjawab umat islam semua..sekian..

3 comments:

The Mahadi said...

Kenapa Kita perlu Boikot Barang Cina?

1. Orang Cina dari dahulu lagi sejak sebelum dan selepas merdeka, telah memboikot dari membeli barang orang Melayu secara senyap-senyap. Kita telah merdeka 56 tahun dan sejak lebih daripada 56 tahun mereka telah memboikot barang orang Melayu tanpa kita sedari.

2. Sekarang mereka telah berani memboikot barang orang Melayu secara terang-terangan, melalui blog, email, website, twitter dan facebook. Kes ini terjadi bila mereka memboikot produk Roti Gardenia, milik Bernas (Bumiputra) pada tahun 2011, secara terang-terangan dan secara besar-besaran.

3. Alasan mereka memboikot Roti Gardenia adalah kerana Roti Gardenia milik Bernas adalah juga milik UMNO. Jadi, apa-apa milik UMNO atau milik Bumiputra perlu dihancurkan.

4. Mereka memfitnah yang harga roti Gardenia naik sampai RM4.50 sebuku, supaya orang tidak lagi membeli roti Gardenia milik orang Melayu. Sebaliknya membeli roti Massimo, milik Robert Kwok (orang Cina dan Malaysia yang terkaya).

5. Mereka telah memulakan jihad ekonomi secara terang-terangan terhadap produk milik orang Melayu, kerana mereka berdendam dengan orang Melayu dan takut kekuatan ekonomi orang Melayu bertambah kukuh.

6. Jadi, kita sebagai orang Melayu perlulah menyahut cabaran jihad ekonomi tersebut dengan menyokong produk orang Melayu dan membalas kempen jahat mereka dengan memboikot barang orang Cina.

7. Selain daripada itu, orang Cina telah diberikan kerakyatan, diberikan kebebasan mempunyai sekolah rendah sendiri, sekolah menengah sendiri, universiti sendiri, surat khabar sendiri, rancangan tv sendiri dan lain-lain.

8. Mereka juga diberikan kebebasan bercakap bahasa mereka sendiri, mempunyai nama mereka sendiri, diberikan kebebasan beragama, mempunyai tokong-tokong mereka sendiri dan boleh membina patung-patung Buddha yang besar-besar seperti di Kelantan dan Penang tanpa sekatan.

9. Bahkan, orang Cina telah diberikan kebebasan menjadi kaya raya, menjadi bos sendiri, malah mempunyai jumlah billionair yang melebihi orang Melayu!

10. Tak cukup dengan itu, mereka telah diberikan kebebasan mempunyai parti mereka sendiri (DAP), dan diberikan kebebasan untuk memerintah sebuah negeri orang Melayu, iaitu Penang, tanpa sekatan.

11. Sebaliknya, segala kebebasan yang diberikan oleh orang Melayu kepada mereka, tidak dihargai dan tidak dihormati. Mereka mahu lebih lagi dan lagi dan lagi. Seperti kata Utusan Malaysia “Apa yang Cina mahu lagi?”

12. Sekarang, bahkan mereka berani hendak merampas hak-hak ekslusif orang Melayu, seperti menghapuskan hak istimewa orang Melayu, menghapuskan raja berperlembagaan, meminggirkan bahasa Melayu dan merampas kuasa politik orang Melayu.

13. Pilihanraya yang ke-13, telah membuktikan bahawa 95% orang Cina tidak menyokong pemerintahan yang dipimpin oleh orang Melayu. Bahkan, parti MCA sendiri telah memboikot Barisan Nasional dengan menghalang orang Cina daripada memegang sebarang jawatan Menteri di dalam kerajaan. Ini bermaksud, akhirnya terbukti bahawa DAP dan MCA telah berpakat untuk memboikot kuasa politik orang Melayu, yang diterajui oleh UMNO. DAP memboikot dari luar, sedangkan MCA memboikot dari dalam.

14. Jadi, apakah orang Melayu patut lakukan? Masihkan anda masih mahu membeli dan menyokong barang orang Cina?

15. Setiap ringgit dan setiap sen yang anda belanjakan untuk membeli barang orang Cina, akan membuatkan mereka semakin kaya, semakin dominan, semakin menindas, semakin angkuh dan sombong. Wang tersebut tidak dibelanjakan sebagai wang zakat atau menaikkan ekonomi ummah, sebaliknya wang tersebut disalurkan kepada DAP untuk menguatkan parti tersebut dan untuk menghancurkan kuasa politik Melayu, terutamanya UMNO.

The Mahadi said...


16. Tahukah kamu, dimana DAP mendapat wang yang banyak untuk membiayai "The Red Bean Army"? Daripada wang anda, kerana anda membeli barang-barang orang Cina. Mereka, "The Red Bean Army" perlu dibayar untuk menjalankan kerja-kerja menghasut mereka. Dengan wang anda, mereka dapat menjalankan operasi mereka. Tanpa wang anda, mereka tidak dapat menjalankan operasi mereka. Kerana orang Cina tidak akan berkerja tanpa wang. Tanpa wang anda, tiada lagi "The Red Bean Army".

17. Bila anda membeli barang orang Cina, wang tersebut akan mengkayakan syarikat Cina. Tetapi, orang Melayu yang berkerja dibawah syarikat Cina akan selalu ditindas. Gaji mereka akan lebih rendah daripada orang Cina, walaupun jawatan yang sama.

18. Peluang orang Melayu untuk naik pangkat di sebuah syarikat milik orang Cina sangatlah rendah, walaupun anda seorang yang rajin dan telah berkerja berpuluh2 tahun dengan syarikat tersebut.

19. Jika tiada calon bangsa mereka, barulah anda berpeluang untuk naik pangkat. Tetapi jika ada calon bangsa mereka, walaupun orang tersebut malas, bodoh dan baru berkerja, berbanding kamu yang rajin, lebih pandai dan berpuluh2 tahun telah berkerja, peluang anda adalah tipis sekali.

20. Ini adalah realiti berkerja di bawah mereka. Kalau kamu tidak pernah berkerja dibawah syarikat orang Cina, anda tidak akan tahu atau terfikir pun. Tetapi, bagi orang Melayu yang telah berkerja di bawah syarikat orang Cina, inilah realiti kehidupan. Cubalah kamu tanya kepada kawan2 kamu yang berkerja dibawah Cina, tentang dasar diskriminasi secara senyap yang dilakukan oleh mereka.

21. Di syarikat cina, mana-mana kerja kuli dan gaji rendah seperti di kilang-kilang, diberikan kepada orang Melayu. Mana-mana kerja pentadbiran dan bergaji tinggi, diberikan kepada orang Cina.

22. Sedangkan, bila kamu membeli daripada orang Melayu, wang tersebut dapat dizakatkan dan diwakafkan untuk membuat masjid-masjid, sekolah-sekolah anak yatim dan menaikkan ekonomi ummah.

23. Disamping itu, jika sesebuah syarikat Melayu bertambah besar, mereka memerlukan tambahan pekerja, jadi ini mewujudkan peluang pekerjaaan kepada orang Melayu.

24. Gaji anda yang bekerja di syarikat orang Melayu tidak akan didiskriminasikan seperti di syarikat cina.

25. Peluang anda untuk naik pangkat dan naik gaji adalah lebih cerah di syarikat orang Melayu jika syarikat tersebut bertambah maju.

26. Dan akhirnya, bila kuasa ekonomi orang Melayu bertambah kuat dan kukuh, kita tidak dipandang rendah dan hina. Tetapi sebaliknya mereka yang akan rasa takut dan kerdil terhadap kita.

27. Saya mahu bertanya kepada kamu semua, kenapa DAP berani menyuarakan pendapat-pendapat mereka, di ruang-ruang akbar, di internet dan forum terbuka tanpa rasa takut dan gentar? Pendapat mereka seperti ingin menjadikan negara ini sebuah republik tanpa sistem beraja, menghapuskan hak istimewa orang Melayu dan menjatuhkan agama Islam bukan lagi sebagai agama rasmi?

28. Kerana mereka memandang kamu orang-orang Melayu dengan pandangan yang rendah, sinis dan hina. Seperti mana kita memandang rendah kepada orang Indonesia, Bangladesh dan Nepal yang berkerja di Malaysia. Seperti itulah pandangan mereka terhadap bangsa Melayu. Bagi mereka, tahap orang Melayu, Indonesia, Bangladesh dan Nepal sama saja. Cuma kelebihan orang Melayu berbanding dengan orang Indonesia, Bangladesh dan Nepal adalah, orang Melayu masih lagi memegang kuasa politik. Bila orang Melayu sudah hilang kuasa politik, orang Melayu bolehlah disama tarafkan dengan orang Indonesia, Bangladesh dan Nepal. Kerana apa mereka memandang orang-orang Melayu begitu rendah sebegini?

29. Kerana, kita suka atau tidak, mereka sekarang telah menguasai ekonomi kita, daripada industri makanan, industri perbankan, indusri perkilangan, industri perlancongan dan lain-lain. Jadi, kuasa apa lagi yang kita ada?

The Mahadi said...


30. Kita hanya ada tinggal kuasa politik. Jika kuasa politik orang Melayu tumbang, jadi tumbanglah orang Melayu. Kita tinggal dinegara tanah tumpah nenek moyang kita, tetapi kehidupan dan kebebasan kita akan dipinggirkan. Dipinggirkan seperti mana orang Melayu Siam di Thailand, orang Melayu Singapura dan orang Melayu Moro di Filipina. Adakah orang Melayu Malaysia mahu kehidupan mereka dipinggirkan seperti mana terjadi kepada orang Melayu Thailand, Singapura dan Filipina, bila kuasa politik mereka sudah tiada lagi?

31. Kerana orang Cina telah lama memboikot barang orang Melayu, kepimpinan Melayu dan cuba merampas hak istimewa orang Melayu, tunjukkan kuasa pembeli orang Melayu dengan menyokong dan membeli barang Melayu, dan memboikot barang Cina. Sehingga akhirnya ekonomi orang Cina jatuh bangkrup, kuasa politik mereka makin lemah dan mereka kembali takut dan gentar untuk menghina atau memandang rendah terhadap orang Melayu.

32. Selagi orang Melayu tidak dapat menguasai ekonomi negara mereka sendiri, seperti industri makanan, industri perbankan, industri pembuatan dan lain-lain, selagi itu kita dihandang rendah dan hina.

33. Penguasaan ekonomi negara arah beralih daripada tangan orang Cina kepada tangan orang Melayu bila orang Melayu mula sedar dan memboikot barang Cina dan mula membeli barang daripada orang Melayu.

34. Dan penguasaan ekonomi boleh bermula daripada diri individu itu sendiri, yang kita sebagai pengguna berhak memilih barang mana yang kita sokong, sebagai mana kita sebagai individu, berhak memilih parti mana yang berhak memerintah negara kita.

35. Tiap-tiap hari adalah hari mengundi, dimana sekarang kita perlu tahu dan berhak memilih, barang dari siapa yang kita perlu beli. Kerana banyak barang orang Cina yang banyak menggunakan nama orang Melayu dan menggunakan simbol dan imej Islam seperti Masjid dan sebagainya. Ini adalah tipu daya orang cina yang kita tidak sedar.

36. Nama produk seperti ubat gigi Safi, minyak masak Seri Murni, Teh Cap Masjid, Pau Ahmad, burger cap Saudi dan lain2 lagi adalah jenama berbau Melayu dan Islam, tetapi sebenarnya syarikat tersebut adalah milik orang Cina! Orang Melayu jangan tertipu sekali lagi!

37. Sebar, copy, photostat, scan dan email senarai produk-produk daripada syarikat Cina untuk kita boikot dan produk-produk daripada syarikat Melayu untuk kita sokong. Kembalikan kuasa ekonomi Negara Malaysia ke tangan orang Melayu! Ianya bermula dengan anda!